Which came first the Doughnut or the Mug? The Process

Final Sculpture Decisions

Unfortunately due to the space available in B.01 I’ve had to reduce the dimensions of the climbing frame to 4.25 x 3.85m in order to do this I’ve had to compromise on the ‘multi-storey carpark’ and the ‘glass ceiling’. Therefore, the ‘escalators’ are centre point of my sculpture.

The slide shows the down escalator while a tiered block system represents the up. this clear way of representing the up and down demonstrates how people can recognise this system from everyday situations. The use of a tiered set up will create the illusion of stairs, while the scaffold appears to be a ladder. Although I want it to appear as a one-way system there is choice and flexibility in the whole frame. Hopefully making it feel similar to that as a child would feel from a playground.

I had planned on cladding all of the block-like structures however, their scale in such a confined space would’ve been overwhelming and would lose that openness shopping centres try to create.

I’m happy with my use of scaffold, its been repurposed to remind an adult audience that although construction brings change and structure that we may feel is out of control actually isn’t. Space is something we can all manipulate and is something we experience daily even if we don’t realise it. I covered the scaffold in grey lagging to maintain its industrial colour scheme but with a slightly friendlier appearance. An option I wanted to experiment with was powder coating them. If I had more time and more of them I would’ve undergone this process. A finish so professional would’ve helped to alter the aesthetic. Another option would’ve been to purchase Nomatec TuffPad Protection foam, the foam consists of bright colours and designed to be used in playgrounds. This foam would provide a perfect non permanent view to see how colour in the space would’ve changed its aesthetic and message.

An addition to the work is a giant doughnut that sits on the floor in the central part of the sculpture. This was added as it not only heightens the link to shopping centres but also incorporates a topological example. The example is this: a doughnut and a mug are the same thing. This playful example changes the way we look at matter in everyday situations which is something I am keen to develop in future work. The link to a shopping centre is from that of a food court being the central part of the building. The doughnut is designed to be sat on, allowing for rest and conversation and encourages opinions of the viewer to shape the work. In relation to the topological example I believe it creates an element of humour in my work, making it fun and less serious. I’m using this concept to guide the titling of the work as I feel the digestible nature (If you pardon the pun) to be the most helpful to a viewer when they’re trying to understand.  I’ve considered names such as: Coffee?, Which came first, the doughnut or the mug?, Ya Doughnut, Munk (Swedish for doughnut), Coffee and Doughnuts.

[doughnut being made]

The final colour scheme still incorporates the white and greys of an architectural model, while also keeping neutral tones that are seen within public spaces. However, using colour theory from my previous module I was able to confidently decide that the orange and blue colour combination was a right one. Ultramarine Blue is trust worthy but also links to retail trends which is why I’ve used it for the doughnut. While orange sparks and element of alertness and play to show the sculpture is indeed a climbing frame.

Although currently it can only be considered a to scale model due to health and safety reasons, the doughnut/openness of the space means that it can be walked through and the space itself can be experienced. As my practice progresses I hope to be able to make work completely functional. This aim will mean a serious research into appropriate materials and weight limits. John Bridgeman a 1960s artist based in Birmingham created a series of ‘play sculptures’ made from concrete. There are a number of factors from this series that invites play, these factors are the strong material, the permanent nature and site specificity. These works were commissioned with the soul purpose to bring enjoyment to children, I aim to do the same but for adults.

As I researched into Bridgman’s work I came across two artists, Simon and Tom Bloor, brothers that were inspired by Bridgman to create their practice. After reviewing their portfolio 3 works in particular resided well with my concept and an aesthetic I was aiming to communicate: Urban Studies, Planning for Play and Design for Pleasure. It is clear that they aim to discuss the relationships between people and structures within a public space.

As mentioned above the work being presented is a model and therefore cannot be climbed of due to health and safety. I’m experimenting with the warning sign using an IKEA tag to express that this is ‘for display only’, it would create this vital link to retailers that i’m eager to express. I want this to be a fun nod to retailers but the close appropriation may confuse the overall message.

%d bloggers like this: